keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Kuinka tuhotaan piimää?





Jääkaappiin oli kertynyt hälyyttävän monta purkkia piimää. Päätin vähentää sitä järkevästi. Ensin etsin perinteisen joulumakuisen kuivakakkuohjeen, mutta sitten muistin nähneeni uudemman piimäkakku-tulkinnan. Tässä alkuperäinen ohje:


Mango-piimäkakku mukissa (Glorian ruoka ja viini 1/2015)
(1 kuivakakku tai 8 kuppikakkua)
25min + kypsennys 60-75min + tekeytyminen 12h

250g voita
7,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl soodaa
0,5 tl kardemummaa
3,5 tl piparkakkumaustetta
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
3-4 dl kuutioitua mangoa (1 iso tai 2 keskikokoista)
1 dl siirappia
4 dl huoneenlämpöistä voita
1 dl mangososetta

Kuorrutus:
60 g sulatettua voita
3,5 dl tomusokeria
0,25 dl espressoa

Lisäksi:
suklaisia kahvinpapuja tai nonparelleja

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi.
2. Yhdistä jauhot, sooda ja mausteet kulhossa, Lisää sokerit jauhoihin. Kuutioi mango (n. 1 cm x 1 cm) ja sekoita kuutiot jauhoseokseen.
3. Sekoita siirappi sulatetun voin joukkoon.
4. Lisää piimä ja voi-siirappiseosta vuorotellen jauhoihin. Sekoita mangosose taikinaan.
5. Kaada taikina kakkuvuokaan (voitele ja ajuhota vuoka tarvittaessa) tai jaa se 8 kertakäyttömukiin (á 2,5 dl). Paista kuppikakkuja uunissa 50-60 minuuttia, kokeile kypsyyttä paistotikulla. Kuivankakun paistoaika on 1 h 15 min. Suojaa kakkujen pinta paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos se näyttää tummuvan liikaa. Jäähdytä kakut mukeissa ja anna maustua seuraavaan päivään.
6. Kuorruta kakut. Jos teet yhden ison kakun, tuplaa kuorrutteen määrä. Sulata voi ja sekoita muut kuorrutuksen aineet voisulaan. Lusikoi kuorrute kakkujen päälle. Koristele kahvinpavuilla tai nonpareilla.
7. Tarjoa kakut vahvan, tummapaahtoisen kahvin kanssa ja nauti lusikalla suoraan mukista.

Mangososeen ratkaisin vauvahillolla, kuten meillä lapset nimittävät pikkulasten soseita. Sain venytettyä taikinan vaivatta 12 mukiin. Jos mahdollista, kannattaa käyttää tummia mukeja, sillä ainakin käyttämistäni mukeista kyljet vaihtoivat väriä.


Kupposet kestivät pakastusta hyvin ja maku oli senkin jälkeen mangoinen. Seuraavalla kerralla kokeilen taikin kuivakakkuvuokaan, sillä nyt annoskoko oli vaativa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti