Vanhempi lapsemme on sitä mieltä, että äitinsä on aika oppia voileipäkakun teko. Tai ainakin edes harjoitella niiden ährämistä.
Osuipa Helsingin Sanomain Ruokasivuilla 19.5. mainio ohje kohdalle:
Koristelin oman kaakkuni ruohosipulilla ja tillillä.
Resepti: Suvi Rüster
OMAT KOMMENTIT yhden kakun perusteella:
- hernetahnasta voi jättää pinjansiemenet pois
- smetanaa voi tunkea koko purkillisen, jos ei ole ostettuna sitä pienintä purkkia
- kostutukseen käy muukin kuin olut
- kuorrutteessa ei kannata säästellä sitruunanmehun kanssa. Litistin sitä yhden sitruunallisen verran.
Osuipa Helsingin Sanomain Ruokasivuilla 19.5. mainio ohje kohdalle:
Koristelin oman kaakkuni ruohosipulilla ja tillillä.
- 12 viipaletta ruispaahtoleipää
- 3 viipaletta täysjyväruisleipää, esim. Real
Hernetahna:
- 2 dl pakasteherneitä
- 1 dl parmesaanijuustoraastetta
- 2 rkl pinjansiemeniä
- 2 rkl öljyä
Sitruunajuustotahna:
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl smetanaa
- 1 luomusitruunan raastettu kuori
- 4 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa ja sokeria
Savulohitahna:
- 350 g lämminsavustettua kirjolohta
- 200 g kylmäsavustettua kirjolohta
- 3 rkl tilliä hienonnettuna
- 2 rkl sitruunamehua
- 150 g ranskankermaa
Kostutukseen:
- 1 dl tummaa lager-olutta tai kotikaljaa
Koristeeksi mummonkurkkuja:
- 1 avomaankurkku
- 1 rkl väkiviinaetikkaa
- 1 tl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 1 rkl tilliä hienonnettuna
Lisäksi:
- kirjolohenmätiä
- salaattisekoitusta
- pensasmustikoita
Kaada pakasteherneet kulhoon ja anna sulaa sen aikaa, kun valmistat sitruunajuusto- ja savulohitahnat.
Sekoita tuorejuusto ja smetana
kulhossa tasaiseksi. Pese ja raasta sitruunankuori, purista mehu ja
sekoita tuorejuustotahnan joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja
sokeria.
Perkaa lämminsavulohesta
mahdolliset ruodot ja nahka, ja hienonna lohi haarukalla. Leikkaa
kylmäsavukirjolohesta nahka pois, ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi.
Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Maista ja
mausta tarvittaessa suolalla.
Mittaa hernetahnan ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta sileäksi tahnaksi sauvasekoittimella.
Vuoraa 1½ l:n vetoinen leipävuoka tuorekelmulla niin, että reunojen yli jää reilusti tuorekelmua, jonka voi kietoa kakun päälle.
Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois mahdollisimman ohuesti.
Lado vuoan pohjalle
täysjyväruisleipäviipaleet. Kostuta oluella käyttäen pullasutia. Levitä
päälle puolet savulohitahnasta.
Lado savulohitahnan päälle kolme viipaletta paahtoleipää. Kostuta oluella. Levitä päälle puolet sitruunatuorejuustotahnasta. Lado päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä päälle hernetahna.
Lado hernetahnan päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä leipien päälle loput savulohitahnasta. Lado päälle loput paahtoleivät ja kostuta vielä oluella.
Lado savulohitahnan päälle kolme viipaletta paahtoleipää. Kostuta oluella. Levitä päälle puolet sitruunatuorejuustotahnasta. Lado päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä päälle hernetahna.
Lado hernetahnan päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä leipien päälle loput savulohitahnasta. Lado päälle loput paahtoleivät ja kostuta vielä oluella.
Kääräise tuorekelmu kakkuvuoan
ympärille. Paina leipiä hieman, jotta kakku on napakasti paketissa.
Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kuudeksi tunniksi. Laita loput
sitruunatahnasta jääkaappiin odottamaan kakun kuorrutusta.
Valmista mummonkurkut. Huuhtele
avomaankurkku ja leikkaa mahdollisimman ohueksi viipaleiksi esimerkiksi
juustohöylällä. Sekoita purkissa väkiviinaetikka, suola, sokeri ja
tilli. Nosta kurkut liemen joukkoon, sulje purkki ja hölskyttele
purkkia. Anna tekeytyä jääkaapissa 6–12 tuntia.
Nosta kakku tuorekelmupaketissa
tarjoiluvadille. Poista kelmu kakun ympäriltä ja liuta varovasti kelmu
pois myös kakun alta. Käytä apuna paistinlastaa.
Levitä kakun päälle ja reunoille sitruunatuorejuustotahnaa.
Huuhtele salaattisekoitus
huolellisesti ja pyöräytä salaatilingossa kuivaksi tai taputtele
talouspaperilla kuivaksi. Nostele salaattisekoitusta kakun päälle.
Koristele kakku vielä mummonkurkuilla, kirjolohenmädillä ja
pensasmustikoilla.
Resepti: Suvi Rüster
OMAT KOMMENTIT yhden kakun perusteella:
- hernetahnasta voi jättää pinjansiemenet pois
- smetanaa voi tunkea koko purkillisen, jos ei ole ostettuna sitä pienintä purkkia
- kostutukseen käy muukin kuin olut
- kuorrutteessa ei kannata säästellä sitruunanmehun kanssa. Litistin sitä yhden sitruunallisen verran.
Kommentit
Lähetä kommentti