Ja minähän en silliin koske - paitsi jouluna

Inhoan silliä. Haju on kamala, väri olematon ja muutoinkin olento on niljanne. Näistä huolimatta joulun alla - yleensä 21.12. - askartelen yhden kauneimmista kalaruuista: lasimestarin sillin. Ohje on sovellettu versio Koskimiehen Syystunnelmia ja joulun odotusta -kirjasta.

lasipurkkeja
ainakin 6 filettä silliä

mausteliemi:
noin 1 l vettä
3dl sokeria
3-4 laakerinlehteä (oikeasti laitan enemmän)
sinapinsiemeniä
10 kokonaista maustepippuria (näitäkin menee enemmän)
3 dl väkiviinaetikkaa
4 punasipulia
4 porkkanaa

- Kiehauta vesi, sokeri ja mausteet. Ota kattila liedeltä. Lisää etikka vasta, kun liemi on jäähtynyt.
- Huuhtele ja silppua sillifileet.
- Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat.
- Asettele kerroksittain lasipurkkeihin silliä ja kasviksia. Kaada lopuksi mausteliemi purkkiin.
- Anna maustua kylmässä vähintään kaksi, mieluummin neljä päivää.

Alkuperäisohje kehottaa säästämään osan mausteliemestä ja käyttämään sitä sillien tarjoiluun, kunhan ne on ensin onkinut johonkin astiaan. Laiskuuksissani en säilytä mitään ylimääräistä ja sillit ovat tarjolla purkissa - sitä vartenhan ne on purkitettu kirkkaaseen, siistiin lasipurkkiin.




Kommentit