Tämä ohje on saatu Anne-kaverilta, joka löysi sen Kotivinkistä.
Näistä syntyy pataleipä
4 dl
vehnäjauhoja
3 dl
hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl
kuivahiivaa tai herneen
kokoinen
pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä
Lisäksi
rypsiöljyä
Pataleivän ohje
1. Yhdistä
kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti.
Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho
kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi
kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
2. Kumoa
taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se
palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Pane uuni
kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se
kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata
uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina
tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota
tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
4. Ota pata
uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
Vinkki: Jos
et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä,
kannellisessa teräskattilassa.
Kommentit
Lähetä kommentti