keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sitruunainen savulohivoileipäkakku

Vanhempi lapsemme on sitä mieltä, että äitinsä on aika oppia voileipäkakun teko. Tai ainakin edes harjoitella niiden ährämistä.

Osuipa Helsingin Sanomain Ruokasivuilla 19.5. mainio ohje kohdalle:



 

 Koristelin oman kaakkuni ruohosipulilla ja tillillä.
  • 12 viipaletta ruispaahtoleipää
  • 3 viipaletta täysjyväruisleipää, esim. Real
Hernetahna:
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1 dl parmesaanijuustoraastetta
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 2 rkl öljyä
 Sitruunajuustotahna:
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl smetanaa
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori
  • 4 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa ja sokeria
Savulohitahna:
  • 350 g lämminsavustettua kirjolohta
  • 200 g kylmäsavustettua kirjolohta
  • 3 rkl tilliä hienonnettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 150 g ranskankermaa
 Kostutukseen:
  • 1 dl tummaa lager-olutta tai kotikaljaa
 Koristeeksi mummonkurkkuja:
  • 1 avomaankurkku
  • 1 rkl väkiviinaetikkaa
  • 1 tl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl tilliä hienonnettuna
 Lisäksi:
  • kirjolohenmätiä
  • salaattisekoitusta
  • pensasmustikoita
 Kaada pakasteherneet kulhoon ja anna sulaa sen aikaa, kun valmistat sitruunajuusto- ja savulohitahnat.

 Sekoita tuorejuusto ja smetana kulhossa tasaiseksi. Pese ja raasta sitruunankuori, purista mehu ja sekoita tuorejuustotahnan joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria.

 Perkaa lämminsavulohesta mahdolliset ruodot ja nahka, ja hienonna lohi haarukalla. Leikkaa kylmäsavukirjolohesta nahka pois, ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

 Mittaa hernetahnan ainekset korkeaan kulhoon ja soseuta sileäksi tahnaksi sauvasekoittimella.

 Vuoraa 1½ l:n vetoinen leipävuoka tuorekelmulla niin, että reunojen yli jää reilusti tuorekelmua, jonka voi kietoa kakun päälle.

 Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois mahdollisimman ohuesti.

 Lado vuoan pohjalle täysjyväruisleipäviipaleet. Kostuta oluella käyttäen pullasutia. Levitä päälle puolet savulohitahnasta.

 Lado savulohitahnan päälle kolme viipaletta paahtoleipää. Kostuta oluella. Levitä päälle puolet sitruunatuorejuustotahnasta. Lado päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä päälle hernetahna.

Lado hernetahnan päälle kolme paahtoleipäviipaletta. Kostuta oluella. Levitä leipien päälle loput savulohitahnasta. Lado päälle loput paahtoleivät ja kostuta vielä oluella.

 Kääräise tuorekelmu kakkuvuoan ympärille. Paina leipiä hieman, jotta kakku on napakasti paketissa. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kuudeksi tunniksi. Laita loput sitruunatahnasta jääkaappiin odottamaan kakun kuorrutusta.

 Valmista mummonkurkut. Huuhtele avomaankurkku ja leikkaa mahdollisimman ohueksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita purkissa väkiviinaetikka, suola, sokeri ja tilli. Nosta kurkut liemen joukkoon, sulje purkki ja hölskyttele purkkia. Anna tekeytyä jääkaapissa 6–12 tuntia.

 Nosta kakku tuorekelmupaketissa tarjoiluvadille. Poista kelmu kakun ympäriltä ja liuta varovasti kelmu pois myös kakun alta. Käytä apuna paistinlastaa.

 Levitä kakun päälle ja reunoille sitruunatuorejuustotahnaa.

 Huuhtele salaattisekoitus huolellisesti ja pyöräytä salaatilingossa kuivaksi tai taputtele talouspaperilla kuivaksi. Nostele salaattisekoitusta kakun päälle. Koristele kakku vielä mummonkurkuilla, kirjolohenmädillä ja pensasmustikoilla.

Resepti: Suvi Rüster

OMAT KOMMENTIT yhden kakun perusteella:
- hernetahnasta voi jättää pinjansiemenet pois
-  smetanaa voi tunkea koko purkillisen, jos ei ole ostettuna sitä pienintä purkkia
- kostutukseen käy muukin kuin olut
- kuorrutteessa ei kannata säästellä sitruunanmehun kanssa. Litistin sitä yhden sitruunallisen verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti