sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Briossin ihmettelyä






Jostakin Kotivinkistä repäisin aamupullaohjeen. Tässä alkuperäinen:

HUOM: taikina edellisenä iltana jo työn alle!
100g voita (ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön)
1dl maitoa
25g hiivaa
2rkl sokeria
1tl suolaa
2 kananmunaa
5,5dl vehnäjauhoja (käytin sämpyläjauhoja)

viimeistelyyn: kananmuna ja unikonsiemeniä (joita en käyttänyt)

1. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja anna pehmetä huoneenlämmössä.
2. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää nesteeseen sokeri, suola, kananmunat ja noin puolet vehnäjauhoista.
3. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi taikinaan hyvin vaivaten. Vaivaa, kunnes taikina on tasaisen kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tiiviisti tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin yön yli.
4. Kumoa taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele palat palloiksi.
5. Voitele pyöreä, noin 20 senttiä halkaisijaltaan oleva uuni- tai kakkuvuoka. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista ympyrä. Näin leivonnainen irtoaa varmasti paistoastiasta. (en tehnyt tätä ja irtosi silti hyvin.)
6. Nosta yksi pallo vuoan keskelle ja loput sen ympärille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30-45minuutia.
7. Voitele leipä kananmunalla. Ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Tarjoa lämpimänä esim. voin, marmeladin ja juustojen kanssa. (meillä paistoaikaa piti jatkaa noin 10 minuutilla).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti