lauantai 21. maaliskuuta 2015

Moussakaa testaamaan

Vietin ihanan, aurinkoisen viikon lasteni kanssa Kreetalla pienessä Kolimbarin kylässä kesällä 2012. Läheisestä Kritin ravintolasta tuli lähes kantapaikkamme. Siellä tarjolla oli mm. huikeaa lammaspataa sekä herkullista moussakaa.

Oman moussakan harjoittelun aloitan Helsingin Sanomain Ruokatorstai-kirjan ohjeella.

3 munakoisoa (800-900g)
suolaa
jauhelihakastike:
400g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 tlk (70g) tomaattipyrettä
0,5 dl punaviiniä
(vettä)
suolaa
mustapippuria
1/4 tl kanelia
valkokastike:
40g voita
0,75 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
150 g emmental-raastetta
1 kananmuna
suolaa
Vuoan pohjalle ja pinnalle:
korppujauhoja

1. Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi. Ripottele pinnalle suolaa ja jätä "itkemään" noin puoleksi tunniksi.


 Pyyhi neste talouspaperilla ja lado viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Pidä 175-asteisessa uunissa, kunnes viipaleet ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.
2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Kuullota ne kattilassa kuumassa öljyssä. Laita joukkoon jauheliha ja anna ruskistua.
3. Lisää kattilaan tomaattimurska, -pyree, viini ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. (Lisää tarvittaessa hieman vettä.)
4. Tee sitten valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot sekoittaen. Lisää hetken kuluttua maito koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on saostunut. Sekoita kastikkeeseen noin 100 g juustoraastetta ja mausta suolalla. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon vielä kananmuna.
5. Aloita musakan valmistaminen ripottelemalla voidellun vuoan pohjalle korppujauhoja niin paljon, että se peittyy. Kaada pohjalle kerros valkokastiketta. Laita sitten vuorotellen munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta ja hieman juustoraastetta, kunnes ainekset loppuvat.
6. Kaada lopuksi päälle valkokastike ja ripottele pinnalle vielä korppujauhoja. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
7. Anna musakan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Lapsilla vertailuna koulun "moussaka", jossa perunaa munakoison tilalla. Taidan selvitä!



Itse tykkäsin kovasti! Seuraavalla kerralla haudutan miedommalla lämmöllä pidempään. Kokeilen joskus tämän kasvismallinakin niin, että jauhelihan tilalla on soijarouhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti